Skapa det perfekta kontoret

Om man har ett jobb där man tillbringar större delen av arbetsdagen framför ett skrivbord, är kontorsmiljön mycket viktig för ens välbefinnande och för ens effektivitet under arbetsdagen. Därför ska man tänka en extra gång på hur man utformar sitt kontor. Här tänkte vi dela med oss av de bästa tipsen att ha i åtanke när man skapar det perfekta kontoret.

Det kanske allra viktigaste för att man ska må bra när man arbetar är placeringen av skrivbordet. Det ska helst stå så nära ett fönster som möjligt, och vänt så att man tittar ut genom fönstret. Har man fönstret bakom sig kan det skapa irriterande ljusreflexer i datorskärmen, och dessutom har man ju ingen glädje av utsikten genom fönstret om man sitter med ryggen mot det! Dagsljus är otroligt viktigt för att hålla humöret uppe under arbetsdagen.

Något annat som livar upp kontoret, får det att kännas mer hemtrevligt och ger energi är levande växter. Självklart ska man tänka på att välja tåliga växter till sitt kontor, eftersom de kanske inte får lika mycket kärlek och omsorg som växterna hemma. Placera gärna en grön krukväxt bredvid datorn på skrivbordet, eftersom elektronik utsöndrar en rad kemikalier i luften som gröna växter kan absorbera.

Man bör också se till att få in textilier i kontoret, i form av till exempel mattor, gardiner och kuddar. Textilierna både absorberar ljud och gör att kontoret känns mjukare och trevligare. Det är också ett utmärkt sätt att få in färg i rummet, vilket ofta glöms bort i ett rum där den praktiska funktionen brukar få företräde.

Ett sista tips är att försöka stävja den osorterade pappershög som med tiden brukar byggas upp på skrivbordet genom att ställa fram fack eller tidningshållare för brev och viktiga papper. På så sätt förhindrar man den oreda på skrivbordet som kan stävja kreativitet och göra att man jobbar mindre effektivt.

Alla dessa saker kan man tänka på oavsett om man har sitt kontor hemma eller i en kontorsbyggnad. Fördelen med att ha kontoret hemma är dock att man kan kontrollera även de utrymmen man använder när man inte jobbar, till exempel när man har fikapaus. Om man då tycker om att sitta i solen kan man till exempel se till att bygga ett uterum till huset, så att man kan sola sig även på hösten och vintern när man tar en paus i arbetet. Jobbar man i en kontorsbyggnad får man helt enkelt klara sig med de lokaler som finns, och göra det bästa av situationen.