Lämplig klädsel på arbetet

Kläder säger mycket om vilka vi är. När det kommer till arbetskläder är det viktigt att välja sådana som representerar vilka vi är, men som samtidigt representerar våra arbetsgivares bild av vad de vill förmedla. I Sverige är det inte så vanligt, men i många andra länder finns klädkoden nedskrivet i anställningsavtalet. I Sverige är det vanligtvis oskrivna regler som gäller, men det finns likväl en viss förväntan att man klär sig lämpligt i det arbete man har. Självklart ska man ha på sig särskilda arbetskläder om man har ett arbete som exempelvis sjuksköterska, byggarbetare eller om det företag man jobbar för har en särskild uniform för sina anställda. Men vad ska man egentligen ha på sig ifall man jobbar på kontor och väljer sina egna arbetskläder?

Klädkoder på kontoret

För att alltid vara säker på att man klär sig lämpligt på kontoret bör man försöka följa samma stil som ens kollegor har. En del kontor är okej med lite mer avslappnad stil och då kan till exempel kläder som jeans och sneakers vara ett fullt acceptabelt val. Vissa kontor har dock en lite mer professionell framtoning och då bör man alltid följa samma stil. En enkel svart blazer eller kavaj, svarta byxor, en blus eller skjorta samt ett par neutrala skor bör fungera för de allra flesta kontor. I vissa yrken kan man få bidrag till arbetskläder, men det är vanligtvis enbart för de yrken där kläderna slits mycket fort. Förskollärare är till exempel ett sådant yrke. För kontorsjobb måste man dock för det mesta betala kläderna själv, men det behöver inte bli så dyrt att köpa in det man behöver. Satsa på en bra basgarderob med några smarta nyckelplagg och förändra sedan stilen med några enkla blusar, skjortor, toppar och accessoarer. Då kan du både vara bekväm och samtidigt alltid rätt klädd.

Hårfrisyrer och smink

När väl kläderna har valts ut är det dags att tänka på resten av stilen. Självklart ska man alltid se till att vara välklippt och att ens hår är rent, oavsett vilken typ av arbete man har. På ett kontor kan det även vara en bra idé att hålla håret uppsatt om man trivs med det, men det finns inget generellt råd om vad en professionell hårfrisyr är. Män bör dock alltid hålla sig kortklippta eller ha håret uppsatt i en kontorsmiljö, speciellt om man ofta träffar kunder. När det kommer till smink är det bäst att tänka på att det ska se naturligt ut. Det är helt okej att sminka sig, men det ska inte se ut som om man ska gå på fest eftersom det ger ett oseriöst intryck. Överlag är det som sagt alltid bäst att se efter vad kollegor och chefer har på sig för att se hur man ska utforma sin egen professionella stil, både när det kommer till kläder, hår, sminkning och accessoarer.